[O2}] rok mija...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lolek82
    Classic
    • 2007
    • 22

[O2}] rok mija...

krzynol, w O2 w kombi i w lifcie jest tak samo z lampami
    www.ultima-auto.pl
  • mar_a
    Classic
    • 2006
    • 23

[O2}] rok mija...

Drodzy forumowicze...
    Właśnie mija rok użytkowania O2 1,6 Ambiente. Właściwie to miałem nie pisać bo po ostatnich przygodach ze służbową ( pisałem na forum) jakoś tak zwątpiłem. Miałem ją co prawda kilka dni ale żeby tak od razu wspomaganie i to wtedy gdy była mi potrzebna ...jak pech to pech, No cóż pojechałem moją. Ale do rzeczy...
    Trochę się obawiałem przed zakupem bo na forum dość dużo głosów że skrzypi, że radio nie tak... ale kupiłem bo jestem ze skodą od początku( to jest 4 skoda) . Upust dilera to ok10% i kredyt 50/50- wczoraj zaplaciłem II ratę. No i cóż nic się nie dzieje , nie skrzypi no wszystko jest ok . Zrobiłem 19800km- leje i jeżdżę. Tak zjechane przez Was radio Stream Mp3 ( soft 22) chodzi jak burza w każdych warukach - góry , za granicą trzyma stacje że hej. Gra rzeczywiście tak sobie ( w domu mam niestety dużo lepiej ale i znacznie drożej) ale w sumie w samochodzie ok ,aha jedna upierdliwość- nie czyta oryginalnych płyt!!! Po włożeniu ERRor - trzeba nacisnąć 2X CD i chodzi , poza tym łyka wszystko co nagrane - ale to lepiej bo oryginały lepiej mieć w domu. Rozbujałem ją do 197 km/h ( koło Konina). Spalanie ok 7,6 l 60% miasto ( Katowice), najmniej 6,8l z Budapesztu do domu, jestem zadowolony. Pozdrowienia

Komentarz

• NEOrADEk
      L&K
      • 2005
      • 1469

Jeszcze byłoby super gdyby kolega zapodał dokładnie jaki silnik - najlepiej w profilu ... i wszystko jasne
      O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
      "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• mar_a
        Classic
        • 2006
        • 23

Rok mija...

Silnlik 1,6 benzyna BSE 75 kW - beż cappucino i jasna tapicerka ... no naprawdę fajne auto!!!

Komentarz

• oranje
          Ambiente
          • 2007
          • 148

A służbową też masz Octe :?: Jaki silnik jeżeli można wiedzieć? Mógłbyś je porównać? Ja moją służbową Fabię też kiedyś rozbujałem do 195 na obwodnicy Białobrzegów (tam był silnik 1,4 16V), ale trochę strach przy takich prędkościach, szczególnie jeżeli chodzi o hamulce w Fabiance. Fajnie, że trafiłeś na dobry egzemplarz i nic się nie dzieje
          pzdr

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: [O2}] rok mija...

Zamieszczone przez mar_a
            aha jedna upierdliwość- nie czyta oryginalnych płyt!!! Po włożeniu ERRor - trzeba nacisnąć 2X CD i chodzi , poza tym łyka wszystko co nagrane - ale to lepiej bo oryginały lepiej mieć w domu.
            Zapewniam Cię, że wiele radii samochodowych źle sobie radzi z zabezpieczeniami oryginalnych płyt. Copy protection to po prostu zmora wszystkich producentów radii samochodowych - część płyt ma nie tylko spreparowany TOC, ale nawet w czasie odgrywania track jest raportowany jako Data Track a nie Audio Track i nie wiadomo czy go grać czy nie. Jak odegrasz Data Track to zamiast muzyki będzie leciała cisza, więc takie tracki się normalnie pomija. Ogólnie zmora na maxa. Wiem coś o tym, bo mam z tym do czynienia na codzień.
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• mar_a
              Classic
              • 2006
              • 23

rok mija...

Po pierwsze służbowa nie jest moja , ja tylko okzjonalnie na jeden wyjazd ją miałem mieć.... ale jest 4 letnia 140000 tys km ma i nic wiecej o niej nie wiem.
              W uzupełnieniu kilka jeszcze uwag
              - dość długo ustawiałem pozycję w fotelu i dalej nad tym pracuję
              - ok 2800obr ( II bieg intensywniej III słabiej _ po odjęciu nogi z gazu)spod podłogi dochodzi takie "brzęczenie" - nie jest to osłona silnika bo umieściłem tam podkładki silikonowe. Ale z forum wnioskuję, że jest to osłona tłumika , która wpada w rezonans ( tak myślę)- zjawisko to pojawia się tylko jak jest sucho- zostawię to -po zimie może się uszczelni..
              - i ostatnia rzecz to myślę, żę dysze tylnej wycieraczki są głupio usytuowane i ni cholery nie mogę ich ustawić tak co by pryskało troczę wyżej , ale może wydziwiam.
              Decyzję o kupnie podjąłem na podstawie obserwacji OII1,6 mojego kolegi , który jest dość bezlitosny dla samochodów- 1,5 roku 34 tys km i nic sie u niego nie działo , więc decyzja była prosta...
              Generalnie nie chcę tu gloryfikować Octavii, tylko po prosty podoba mi się design Skody i przyjmuję ją z całym bagażem dobrych i złych stron..
              Mam nadzieje że tych drugich będzie mniej . Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez mar_a
                Generalnie nie chcę tu gloryfikować Octavii
                tu akurat możesz się nie krępować :wink:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Bartek_2012
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 208

Moja ma już też roczek, więc skoro kolega taki wątek podjął to też coś napiszę. Kupłem bo się zakochałem w jej wyglądzie, funkcjonalnośc, a przedewszystkim jest dużo miejsca za kierowncą (mam 196 cm wzrostu). Druga rzecz to serwis który mam za płotem naszego birua w Gliwicach. Przejechałem 43 kkm i nic nie robiłem oprócz wymian oleju. Dopiero ostatnio, na gwarancji, wymeniałem silnik sterowania klapy spiętrzania powietrza (climatronic) i liczniki bo mi szybka pękła (rysa ok 2 cm). Odpukać w niemalowane wszystko ok. Lakier się nie wyciera, nic nie zgrzyta. Silnik seria (i tak zostanie). Polecam
                  PS
                  Jedno mie wkurzyło, mianowicie będę musiał zakupić opony, bo te które były na przedniej osi są starte prawie do zaczników. A nie mam ciężkiej nogi o i seria :?:
                  BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
                  JEST: Volvo S80 II D5
                  JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Moja Octavka II ma 3 miesiące i jak narazie złego słowa o niej powiedziec nie moge Jest niesamowicie wygodna i naprawdę dobrze sie nią jeździ.
                    Nie mam najmniejszych kłopotów z radiem streem.
                    Silnik 1.6 MPI - no cóż nie jest to mocarz ale nie jest też wcale słaby. Co najważniejsze pięknie ciągnie z dołu i mam wrażenie że auto ma nie 102 a ok. 110 KM (chetnie bym pojechał na jakąś hamownie).
                    Są właściwie 2 rzeczy które mnie denerwują. Mianowicie sposób włączania ogrzewana lusterek zewnetrznych - duzo wygodniejszym spsobem byłoby moim zdaniem podpięcie tej funkcji pod ogrzewanie tylniej szyby. Drugą rzecą jest brak możliwości przełączania pomiędzy źródłami dzwięku np. Radio-CD-MP3 za pomocą przycisków na wielofuncyjnej kierownicy.
                    Resztaj est super i mi bardzo odpowiada
                    Podsumowując, jak narazie, jestem w 100% zadowolony w mojej Octavki
                    Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

Big, a jak się włącza te lusterka :?: czyżby coś mi umknęło :?
                      a ile musiał byś dopłacić do tdi :?:
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• stysiek
                        Rider
                        • 2007
                        • 537

Zamieszczone przez leszekmw
                        Big, a jak się włącza te lusterka :?: czyżby coś mi umknęło
                        przekręcasz na odpowiednią pozycję gałkę do regulacji lusterek.

Wg mnie to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, bo jak się zapomnie to można pare dni tak jezdzic

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

ile musiał byś dopłacić do tdi
                          10kzł tez rozważałem taką opcję, ale zakładając 5 letni okres użytkowania mam małe szanse na wyjeżdżenie róznicy.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

a jak się włącza te lusterka
                            Przekrecając pokrętło regulacji lusterek od siebie (w strone deski rozdzielczej). Jak dla mnie to bardzo niewygodny sposób uruchamiania funkcji podgrzewania luster.

a ile musiał byś dopłacić do tdi
                            Niestety za dużo jak na mój budżet. Ale nie ma ci narzekac bo z obecnego silnika też jestem zadowolony - choć napewno wolałbym 2.0 TFSI
                            Czarny Elegance

Komentarz

• kropeck
                              RS
                              • 2009
                              • 2319
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez stysiek
                              Big, a jak się włącza te lusterka :?: czyżby coś mi umknęło
                              przekręcasz na odpowiednią pozycję gałkę do regulacji lusterek.

Wg mnie to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, bo jak się zapomnie to można pare dni tak jezdzic
                              Witam,
                              odświeżę lekko wątek, bo chciałbym sprostować powyższą opinię. Podgrzewanie lusterek działa TYLKO jeśli jest włączone podgrzewanie tylnej szyby, a podgrzewanie tylnej szyby [co znalazłem bawiąc się VCDS'em w swojej O2] defaultowo jest ustawione na WYŁĄCZENIE SIĘ po 10 minutach. Tak więc nie ma problemu z zapomnieniem wyłączenia podgrzewania.
                              Oczywiście czas automatycznego wyłączenia ogrzewania tylnej szyby jest modyfikowalne [u siebie ustawiłem 8 minut, co nawet w ciężkich warunkach jest wystarczające to uzyskania pełnej przejrzystości].
                              Pozdrawiam,
                              Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez kropeck
                                defaultowo jest ustawione na WYŁĄCZENIE SIĘ po 10 minutach
                                rzecz praktykowana nie tylko w Skodach- chyba juz każde auto ma takowe zabiezpieczenie przed przegrzaniem/uszkodzeniem
                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• mecholl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1006

chciałbym sprostować powyższą opinię. Podgrzewanie lusterek działa TYLKO jeśli jest włączone podgrzewanie tylnej szyby
                                  Niestety ja się z tym nie zgodzę. U mnie podgrzewanie lusterek działa nie zależnie od tylnej szyby.
                                  Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• kropeck
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2319
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Hmmm.... mamy ten sam pojazd, z tym samym silnikiem. Może to zależy od sterownika?? podpinałeś się pod komputer kiedykolwiek?? podeślij dane dotyczące sterowników w Twojej furce, to się porówna.

Ja kiedyś się wściekłem, że nie działa podgrzewanie lusterek i na początku jak już przypadkiem działało, to nie mogłem dojść dlaczego czasem tak, a czasem nie. I w instrukcji przeczytałem dopiero, że jest tak jak wspomniałem wcześniej, czyli że działa tylko przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby.
                                    Pozdrawiam,
                                    Michał

Komentarz

• mecholl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1006

Może to zależy od sterownika?? podpinałeś się pod komputer kiedykolwiek?? podeślij dane dotyczące sterowników w Twojej furce, to się porówna.
                                      Podpinka pod komputer była ale tylko pod kątem sprawdzenia błędów. Może samochody w Skandynawii mają troszkę inne ustawienia.
                                      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• kropeck
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2319
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Szczerze mówiąc nie widziałem nigdzie w sterowniku opcji, która "odpinałaby" ogrzewanie lusterek od ogrzewania tylnej szyby. A czytałeś instrukcję w tym temacie?? W sumie ciekawe to co mówisz ... może faktycznie tam jest inny sterownik podpięty. Przy najbliższej wizycie w Stockholmie sie umówimy albo mnie odbierzesz ze Skavsta :-)
                                        Pozdrawiam,
                                        Michał

Komentarz

• baca10
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6225

u mnie ogrzewanie lusterek dziala niezaleznie od ogrzewania tylnej szyby

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Podgrzewanie lusterek działa TYLKO jeśli jest włączone podgrzewanie tylnej szyby
                                            No ja również nie mogę sie zgodzić z tym twierdzeniem Bardzo często włączam podgrzewanie lusterek, ale NIE korzystam z podgrzewania tylniej szyby. Pomimo tego szkłą lusterek są podgrzewane.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• rkb
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2152
                                              • Rapid Spaceback (NH1)
                                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie też działają niezależnie
                                              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez rkb
                                                U mnie też działają niezależnie
                                                ale niezależnie dlatego, że właczasz je oddzielnie?
                                                a nie jest czasm tak, że możesz włączyć lusterka obracając pokretło, a w położeniu "0" po właczeniu ogrzewania szyby tez właczane sa lusterka?
                                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podgrzewanie lusterek działa TYLKO jeśli jest włączone podgrzewanie tylnej szyby,
                                                  działają nie zależnie, bynajmniej ja tak mam i działają do 21C (gdzieś to doczytałem nie pamiętam gdzie)
                                                  podeślij dane dotyczące sterowników
                                                  który sterownik Cię interesuje ?
                                                  Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                  a nie jest czasm tak, że możesz włączyć lusterka obracając pokretło, a w położeniu "0" po właczeniu ogrzewania szyby tez właczane sa lusterka?
                                                  nie
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...